O PROJEKTU

Grad na drugi pogled /u nastavku gn2p/ je putujući istraživačko-edukacijsko-izložbeni projekt koji povezuje promišljanje grada, edukaciju mladih kroz medij videa te razvoj publike, odnosno strateški umrežava sve sudionike projekta i jača interes zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

U projektu sudjeluju renomirani suvremeni umjetnici i umjetnice na način da realiziraju nove umjetničke radove inspirirane gradom, a isti umjetnici vode i radionice s učenicima lokalnih osnovnih i srednjih škola. Približavajući im kreativni proces svojstven njihovim mentorima, polaznicima radionica se na neposredan i stimulativan način približava suvremena umjetnost, njene metode te značaj i uloga u današnjem društvu.

Osnovni medij u kojem se reagira je video, jer smatramo da kroz objektiv kamere lakše aktiviramo “drugi pogled”, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti. Kako mladi danas svakodnevno koriste multimedijalne gadgete često do zabrinjavajućih razmjera i na zabrinjavajuće i neproduktivne načine, želja nam je tu okolnost pretvoriti u glavni metodološki alat radionica, odnosno potaknuti kreativno korištenje priručne tehnologije: mobilnih telefona, tableta i foto aparata.

Krajnji rezultat je izložba na kojoj su zajedno predstavljeni radovi umjetnika i učenički radovi, čime učenici i njihova šira okolina dugoročno markiraju izložbeni prostor.

2013. godine gn2p realiziraliran je po prvi puta u Velikoj Gorici, u suradnji s galerijom Galženica i tamošnjim školama. Ovakvo povezivanje suvremenih umjetnika, učenika odnosno škola, te muzejsko-galerijskih institucija pokazalo se kao odličan model za približavanje suvremene umjetnosti lokalnoj publici, a rezultat je, između ostalog, bila izuzetna posjećenost izložbe.

S obzirom na nedostatnu edukaciju iz područja likovne kulture i suvremene umjetnosti u nacionalnom školskom kurikulumu, a vezano uz to i nedostatak publike i interesa za suvremenu umjetnost, smatrale smo važnim nastaviti odnosno razviti ovaj edukacijsko-izložbeni projekt prenoseći ga u druge hrvatske gradove.

U prvoj polovici 2015. godine projekt  se odvio u Rijeci, u suradnji s MMSU-om i APU. U sklopu riječke sekvence, a u suradnji s Festivalom Željezara/kustoska koncepcija Zajednički (g)rad Galerije Miroslav Kraljević, odvila se njegova zasebna sekvenca pod “Pogled na drugi grad”. Riječ je o studentskoj razmjeni na relaciji MAP/APU-Rijeka i MF-Sisak i realizaciji kolaborativnih radova, u sklopu MAP-ovog studijskog kolegija Interaktivna umjetnost u javnoj sferi.

U proljeće 2016. Gn2p realiziran je u Koprivnici, u suradnji s Galerijom Koprivnica i Sveučilištem Sjever.

U jesen 2016. Gn2p održava se u Sisku, kroz suradnju s Gradskom galerijom Striegl, Gradskim muzejem Sisak i Domom kulture Kristalna kocka vedrine.

 

gn2p5


Koncept projekta i realizacija Grada na drugi pogled Velika Gorica 2013.:
Ivana Meštrov, povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica / Udruga za suvremenu umjetnost Slobodne veze
Tonka Maleković, vizualna umjetnica / Udruga za suvremenu umjetnost Slobodne veze
Tanja Vujasinović, vizualna umjetnica

Kustosko-umjetnički tim i organizacija Grada na drugi pogled Rijeka, Sisak, Koprivnica, 2014./2015.:
Tanja Vujasinović i Tonka Maleković / Platforma za unapređenje kulture PUNKT

Vizualni identitet projekta: Ivan Klis


Grad na drugi pogled podržali su:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova, Grad Koprivnica, Sveučilište Sjever i Grad Sisak

MIN KULT I GZHAVCzKn_RGB

grb-grada-siska-vektorski             grad-koprivnica-_grb             sveuciliste-sjever

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s